Min dag har jag spenderat i soffan då jag inte mått så bra. Huvudvärk, illamående och allmänt konstigt tillsånd.

Så här är det oftast nu för tiden:( Trist men det går övr när lillan kommit, hoppas jag iallafall:)
 
vaknade i morse och tittade ut. Sådan vacker dag! Men det va kallt, -19,3.
 
Igår inhandlade jag vinterskor för första gången den här vintern:) Dom är som tofflor, så sköna. Chockad över att jag kunde ha 37, har ju lite vätska i kroppen om man säger så:)
 
Ligger och myser under en filt i soffan. 
Efter en kall promenad i ca 1,5 km så ville jag inte göra något annat:)
Att man inte lär sig,hehe.
 
Men det va så vackert idag att jag inte kunde låta bli:)
 
PUSS PUSS!
 
 
 
Sitter och fikar på söder i väntan på att vännen
Hannah ska sluta jobbet. Lunch mötet va väldigt givande:)

Många insikter:)

Gällande bloggen så har jag inte lärt mig alla finesser än, det kommer med tiden.
Som att tex lägga in bilder från mobilen:/

Angående insikter:
Jag måste få in att jag inte är ensam:)
Ensam är stark men tillsammans är vi oslagbara;)

Det är så jag känner med min sambo. Finns inte mycket vi är oense om men visst finns det några saker. Annars vore det ju konstigt:)

Märks att man inte jobbar nu;) bloggar mer.

Ha nu en bra fortsatt dag alla så ska vi inte se om jag kan få in några bilder på bloggen från dagens bravader.

Puss! Puss!
Idag är det en dag full av möten av olika slag.
Jag återkommer om en liten stund.

Puss puss!
 
Har precis hämtat My och Gabbi har kommit hem. Glashalt ute. Så det blir inte mycket åka bil idag. Får se om det blivit bättre imorgon:) 
 
Skulle behöva skotta men sambon har förbjudit mig att göra det:) Jag klarar inte mycket snö på uppfarten varför vet jag inte. 
 
Magen växer, jag har sammanlag gått upp 22 kg. Tur att mycket är vätska och försvinner när lillan kommit. Jag kan tänka mig hur jobbigt det måste vara att vara så här tung utan bebis. Jag känner av knän, smärta i ryggen. Kan förstå att många väldigt överviktiga gruvar sig när de ska börja träna.:(
Jag är ju van att röra på mig och brukar ju i vanliga fall springa milen flera gånger i veckan. Nu klara jag knappt gå sakta i en km. Psykiskt jobbigt.
 
Men jag är taggad och har ett mål, denna gång ett långsiktigt mål. 
 
Nu ska jag försöka laga lite middag:)Bjuder på en bild, liten försmak av sommaren ;)
 
Ha en bra kväll nu!
 
Namnet celiaki och symptombeskrivningen finns redan beskrivet under det första århundradet efter Kristus av den grekiska läkaren Aretaeus av Kappadokien. Han döpte det till "koiliakos" efter grekiskans "koelia" (buk). Hans beskrivning av sjukdomen löd: "Om magen inte kan bibehålla mat, den passerar osmält och rå och inget tas upp av kroppen så kallar vi sådanna människor celiaker."

Glutenintolerans eller celiaki är en sjukdom som orsakar skada på tunntarmens slemhinna. Glutenintolerans ska inte förväxlas med Spannmålsallergi eller det vanligen förekommande uttrycket glutenallergi som är en tidigare benämning på spannmålsallergi.

Glutenintolerans eller celiaki är en autoimmun sjukdom där det finns antikroppar mot ett i glutens förekommande glykoprotein. Beroende på vilket sädesslag det handlar om är glykoproteinet antingen gliadin (vete), sekalin (råg) eller hordein (korn). Antikropparna som bildas är mot gliadiner, men både secaliner och hordeiner är så lika att de också sätter igång immunförsvaret. Avenin, prolaminet i havre, verkar inte vara lika benäget att skapa ett immunsvar.
Glutenintolerans behöver man inte födas med, det är något som kan uppkomma även senare i livet. Som vid de flesta autoimmuna sjukdomar är fler kvinnor än män drabbade och i Sverige räknar man med att ca 1 procent av befolkningen är drabbad. Hur sjukdomen uppkommer är inte säkerställt men en tysk forskargrupp hittade 1997 en viktig pusselbit[2] när de identifierade transglutminas som ett antigen i sjukdomen. Detta, och att 95% av de med glutenintolerans har haplotypen HLADQ2/DQ8, har dock gett många ledtrådar.

Gluten består av de två peptiderna gliadin och glutein som båda är immunogena och resistenta mot nedbrytning i tarmen. Av okänd anledning kan dessa två peptider tränga igenom tarmens slemhinna i situationer där slemhinnan försvagats av exempelvis en tarminfektion. Därefter kommer transglutaminaser katalysera en deamidering av peptiderna vilket bildar starkt immunogena epitoper. I genetiskt betingade individer alstrar immunsystemet en reaktion mot epitoperna och även mot transglutaminaset. Följden blir inflammation och rekrytering av leukocyter till tarmsystemet med villusatrofi som följd.

 
 
SYMTOM:
Symptomen är kopplade till malabsorption i tunntarmen. När immunsvaret reagerar mot en prolamin (exempelvis gliadin) i en överkänslig person sätts en inflammation igång i tarmen som förstör dess villi och därmed drastiskt minskar den yta som finns tillgänglig för upptag av alla näringsämnen. En person med celiaki kan uppvisa bristsymptom då upptag av alla vitaminer och även protein, fett och glukos är hämmat.

Det finns dock vissa tecken som ska föranleda misstanke om celiaki.
Viktminskning (hos barn frånvaro av viktuppgång / barnet följer inte tillväxtkurvan)
Diarré/stor avföringsvolym/gasbesvär. Steatorré (fett i faeces) är ett tecken på malabsorption av fett.
Trötthet/svaghet
Infertilitet
Förstoppning
Vitamin-, mineral- eller blodbrist

Patienter med celiaki löper ökad risk för bland annat diabetes, sköldkörtelsjukdom, och osteoporos (benbrott, frakturer). De vanligaste dödsorsakerna bland patienter med celiaki är cancer och hjärtkärlsjukdom

VAD HÄNDER OM MAN FUSKAR:
Det finns rapporter om att sjukdomen hos unga har läkt, men om man diagnostiseras som äldre är risken stor att det är ett livslångt tillstånd. Om en glutenintolerant person ändå äter gluten kommer en inflammation av tunntarmen följa och metalloproteinaser (MMP) utsläppta av immunceller kommer leda till villusatrofi och minskad absorptionsyta.

Sitter hemma och bara tar det lugnt. Sjukskriven fram till 6 Mars. Då vår lilla tjej ska komma. Det blir ett planerat snitt då jag gjort två akuta med våra andra tjejer. Huvudsaken är att jag och barnet överlever och mår bra:)

Mitt första inlägg under denna blogg:)

 

Har tidigare haft blogspot men tänkte göra denna lite mer intressant. Känner att jag behöver en ny början.

Ny start i det mesta.

Hoppas att ni kommer att gilla denna blogg och ni väljer att följa den:)

Den kommer handla om min återhämtning efter min sista graviditet som jag är i nu.

Träning och kost.

Min celiaki(glutenintolerans).

Min viktminskning.

Lite om min familj, dock inte så mkt då jag kommer fokusera mer på mig i denna blogg.

Hoppas jag kan inspirera någon:)

 

Ha en underbar dag och forsättning på det nya året trots att det redan gått 15 dagar på det nya året;)

Denna blogg är under bearbetning och uppläran, så ha tålamod:)

 

PUSS PUSS!